UNUTTURMAYACAĞIZ! | 6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ

Ülkemiz, yer aldığı coğrafya sebebiyle geçmişten günümüze birçok afetle karşı karşıya kalmış ve kentler, hatta uygarlıklar bu afetlerden büyük zararlar görmüştür. Bu tarihsel gerçeklik göz ardı edilmeyerek; afet öncesi, sonrası ve sırasında yapılacakları kapsayan yönetim planlarının hazırlanması ve uygulanması, kent planlarının afet riskleri gözetilerek yeniden ele alınması, yapı üretim süreçlerinin doğru bir şekilde uygulanması ve denetlenmesi, toplumun afetler konusunda bilinçlendirilerek afet ve kriz yönetim süreçlerine katılımının sağlanması çok büyük önem taşımaktadır. Ancak, Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi kapsayan son depremlerde de ortaya çıktığı üzere; zemin etütlerinin eksikliği ve gerekli önlemlerin alınmaması, yapı üretim süreçlerindeki teknik aksaklıklar ve denetimsizlik, plansız ve izinsiz yapılaşma, yetersiz altyapı ve afet yönetim planlarının katılımla hazırlanmaması, bilinçlendirmenin yetersizliği gibi hususların yanı sıra bu planların kâğıt üzerinde kalması ve/veya eksik uygulanması çok boyutlu ve büyük ölçekli yıkımlar getirmiştir.

TMMOB Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği olarak, yerelde özellikle afet öncesi çalışmalar olmak üzere afet anı ve sonrasına ilişkin bilim ve teknik temelinde dayanışma ve iş birliğinin bugün en önemli gündemimiz olması gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda yerel yönetimler, meslek odaları, STK’lar ve kurumlarla birlikte afet riskleri gözetilerek mevcut imar planlarının ve toplanma alanlarının gözden geçirilmesi, yapı stoğu envanteri ve durum tespitinin yapılması ve buna ilişkin çözüm önerilerinin geliştirilmesi; mahalle ölçeğinde ise pilot uygulamalarla afete karşı bilinçlendirilmiş gelişmeye açık bir toplumun oluşturulması ve sorumlulukların paylaşılması gerekliliğini ısrarla savunuyoruz.

Sonuç olarak; sorumluluk alanımız olan Kuşadası ve Söke'nin deprem, sel, heyelan gibi birçok risk altında olduğunu, doğa olaylarını yıkıcı afetlere çeviren rant odaklı kentleşme ve dönüşüm politikaları kaynaklı tahribatlar ve yapılaşmaların hızla devam ettiğini hatırlatıyor, bu hususlarda acilen tüm paydaşları çözümler üretilebilmesi adına dayanışma ve iş birliğine çağırıyoruz. Daha yaşanılabilir ve daha güvenli kentlerin oluşturulması için gereken teknik ve yönetimsel gelişmelerin ancak bu yaklaşımla mümkün olacağına inanıyoruz.

Başta 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler olmak üzere, afetlerde kaybettiğimiz tüm yurttaşlarımızı saygıyla anıyor; mesleki uzmanlığımız ve toplumsal sorumluluğumuz çerçevesinde, bilimsel ilkelerle çelişen kentleşme ve planlama süreçlerine karşı kararlılıkla mücadele edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. 

TMMOB Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği Yönetim Kurulu